3 - Waar wil je naar toe?
Zo, je hebt tot nu toe al hard gewerkt en veel zaken op een rijtje gezet. Geef jezelf een schouderklopje voor dit, echt, je verdient het!
Wat is dus het volgende dat je nu mag doen? Uitrusten natuurlijk! Om doelen te bereiken is het noodzakelijk om de stilte in jezelf op te zoeken en zodoende een verbinding te maken met je creatieve vermogen. Daarin ligt de bewustwording van je wensen.
Durf jij niets te doen? Ben jij in staat om niets te doen en alles wat dan komt te laten komen? Ook al is dit onaangenaam of onprettig? En: hoe ga je daar dan me om?
De tijd is rijp om een reis naar binnen te maken; je hebt emoties ervaren en je mag nu tot rust komen. Tijd voor inkeer en van meditatie is nu gekomen. Je bent nu helemaal op jezelf aangewezen; je hebt er niets of niemand voor nodig.
Alle aandacht richt je nu naar binnen, je gaat met je bewustzijn naar jezelf toe. Een eenvoudige en veel gebruikte ontspanningstechniek gaat als volgt:
Zorg voor een rustige ruimteSluit je ogenLaat zijn en voel wat er is
Hoe voelen je voeten en je benen? Hoe is het nu in je buik, je rug, je armen en handen, je hals, je hoofd, je gelaat? Ontspanning is iets dat je alleen maar kunt toelaten. Je kunt je aandacht richten op het gewaar zijn van spanning en die focus leidt als vanzelf naar ontspanning. Je armen worden zwaar, je voeten worden zwaar en je lichaam ontspant zich.
Ga eens met je aandacht naar je ademhaling. Ervaar de lucht die je inademt en waarmee jij je lichaam voedt, ervaar de lucht die je uitademt. Ja, ontspannen is een activiteit, het is een willens en wetens bereiken van een ontspannen bewustzijntoestand. En ga nu vanuit deze ontspannen bewustzijntoestand eens rustig kijken naar de volgende vragen.
Wat is het dat je graag zou willen doen in je leven? Waar zou je bijvoorbeeld het liefst nu of morgen mee beginnen? Waar verlang je naar? Welke doelen wil je bereiken in je leven? Waar heb je op dit moment zin in om te gaan doen?
En: welk type beroep of organisatie zou daar bij passen? In welke werkcultuur of omgeving voel jij het prettigst? Je gaat nu opdrachten krijgen die je wensen en doelen en verlangens en behoeften in kaart gaan brengen. Het is heel goed als je hierbij gebruik maakt van al je zintuigen.
Tijdens je terugkeer naar binnen ben je misschien al bewust geworden van wat je werkelijk wilt. Heel logisch is het als je deze gedachten en de daarbij behorende gevoelens hebt weggestopt….het is namelijk onnatuurlijk om daar mee bezig te zijn.
Je hebt geleerd dat dit iets voor kinderen is en niet voor volwassenen. Maar toch is het van enorm belang dat jij je probeert te herinneren wat voor wensdroom je had toen je nog een kind was. Probeer je te herinneren waarvoor je hier gekomen bent. Wat was de essentie van jouw kinderdroom? Wat was de kwaliteit die je daarmee aan je leven wilde geven?
Een manier om dit te achterhalen is je biografie nogmaals te lezen en jouw levensthema’s de aandacht te geven. Welk thema steekt in jouw leven telkens weer de kop op? Heb je continue problemen op gebied van geld of relaties? Durf je eigen verhaal onder de loep te nemen om zo gewaar te worden van jouw wensen.
Je zult ontdekken dat het ongeacht je leeftijd, je gezondheid of welke omstandigheden dan ook, nog steeds mogelijk is om je meest wezenlijke wensen te vervullen.
Je kunt een wens die je vroeger had weer opnieuw oppakken om hem nu alsnog uit te laten komen. Sommige wensen kunnen misschien niet meer in vervulling gaan. Ook dan is het van belang om dit een plek te geven, er afscheid van te nemen zodat het je niet meer tegenhoudt om andere wensen te vervullen.
Een andere belangrijke vraag is: “Wat krijg je als je deze wens gerealiseerd hebt?” of: “Wat levert het je op als deze wens uitkomt?” Door te kijken naar het verlangen achter je wens ontdek je wat je werkelijk wilt. Als je dit beseft kun je datgene wat je wenst vaak ook op een ander manier verkrijgen.
En, in tegenstelling tot wat je vroeger als kind geleerd hebt, deel je wensen met anderen. Door dit te doen zul je de juiste mensen en de juiste zaken op het juiste moment tegenkomen.
Dat geldt ook voor beroepen; je hebt vast ook wel als kind gedroomd: “Later als ik groot ben, dan word ik………” Wel, later is nu! En nu kun je alsnog wensen wat je wilt.
Klik hier om door te gaan naar opdracht 13
terug van Waar-naar-toe naar inhoudsopgave