De balans opmaken



De balans opmaken begint met het schrijven van je biografie.

Je gaat onderzoeken wat het leven jou tot dusver allemaal al gebracht heeft. Je hebt resultaten geboekt, doelen bereikt en een aantal van je wensen die je had zijn misschien al uitgekomen.

Maar heb je wel inzicht in de manier waardoor je zover gekomen bent?

En vooral: wat heb je hiervoor allemaal gedaan?

De balans opmaken door je eigen verhaal te schrijven

Door het opmaken van de balans wordt je bewust van je thema’s en patronen door deze onder de loep te nemen en ze te analyseren.

Breng in kaart wanneer jij je vitaal voelde, welke periodes belangrijk voor je waren en waar je echte leermomenten hebt ervaren door je levenspanorama te maken.

Maak voor jezelf inzichtelijk wat je op dit moment in je huidige werk allemaal doet. Welke voordelen je ondervindt en hoe je in deze functie terecht bent gekomen. Bekijk eens goed of je er energie van krijgt, of dat het je juist energie kost.

Voorts ga je eens kijken wat je nu allemaal nodig hebt om je functie naar behoren te kunnen vervullen.

Jouw eigen biografie en levenspanorama

Met je biografie en levenspanorama in de hand kun je het heden op waarde schatten en besluiten of het werkelijk is wat jij voor jezelf gewenst hebt. Het helpt je om de zaken een plek te geven om daarna iets nieuws te creëren. Datgene te creëren wat je werkelijk wilt en wenst.

Echt werken is slechts een onderdeel van het opmaken van de balans. Toch kun je zo sterk door je werk in beslag genomen worden dat je niet meer goed weet waarom je het aan het doen bent. Je werkt nu eenmaal omdat het moet. Zo kan werken tot een last verworden. Je voelt je er niet lekker meer bij.

Als je dat signaal negeert, zal je lichaam jou proberen het werken onmogelijk te maken. Je wordt eerst moe, daarna ziek. Dit kun je opvatten als een uitnodiging om je te bezinnen, om terug te gaan naar binnen en de zaken op een rijtje te gaan zetten.

Vaardigheden ontwikkelen en tegenslagen transformeren

TIjdens het opmaken van de balans ontdek je welke vaardigheden je inmiddels hebt ontwikkeld om tegenslagen te verwerken en ze zo te transformeren dat ze jou ten goede komen. Het vallen en weer opstaan hoort erbij als je verder wilt groeien.

Het geloof in jezelf wordt iedere keer weer op de proef gesteld, maar je leert te volharden en door te gaan.

Je leert het verschil tussen pijn die je voelt omdat jij je grenzen aan het verleggen bent en pijn die ontstaat als je werkt aan iets dat niet goed is voor jou, dat jou niet motiveert. Deze maakt je ziek en verzwakt je. Groeipijn ontstaat als je eraan werkt om vooruit te komen, te groeien en succes te hebben.



Klik hier om door te gaan naar de volgende opdracht





terug van De balans opmaken naar inhoudsopgave