Jouw-ideale-levensontwerp; hoe ziet die eruit?Je bent nu aangekomen bij een buitengewoon moeilijke opdracht, namelijk het maken van jouw-ideale-levensontwerp. Hoe zou je nu willen dat jouw leven er vanaf nu tot aan je 80-ste uitziet?

Klik hier om door te gaan als je TWIJFELS voelt opkomen......

Pfoe, denk je nu, dat weet ik niet hoor. Maar dan word je bij deze toch uitgenodigd om er gewoon eens over na te denken. Je krijgt de kans om jouw-ideale-levensontwerp te maken!

Ga eens uit bij de dag van vandaag, gewoon even nu, in DIT moment. Je bent zo en zo oud, je woont daar en daar, je werkt zus en zo, je relaties zijn hier en daar, kortom, je start met een plaatje van jezelf zoals het nu is.

Zie jij, bij jezelf, nog steeds hetzelfde plaatje als je 5 jaar verder bent? Is alles dan nog hetzelfde als nu? Of zou je dan door de tijd heen enkele veranderingen hebben willen ondergaan? Zou je bijvoorbeeld nog hetzelfde salaris willen hebben over 5 jaar, of denk je nu al: nee, over 5 jaar wil ik minstens het dubbele verdienen.

Zou je bijvoorbeeld over 5 jaar nog steeds in het zelfde huis wonen, hetzelfde werk doen of zou je verhuisd zijn naar een ander huis, misschien wel promotie hebben gemaakt. Wellicht wil je tegen die tijd wel overgestapt zijn naar een ander bedrijf met betere toekomstmogelijkheden. Of je studie afgerond hebben en dan aan de slag zijn in een baan die je leuk vindt.

Deze vragen kun je jezelf ook stellen voor de periode die NA die 5 jaar komt. En dan ook weer voor de periode die daarna komt. Op deze bouw je – stap voor stap – je levensontwerp op.

Omdat deze oefening geheel in het teken staat van de kunst van het fantaseren ( hoe beter je fantaseert, visualiseert en affirmeert, des te beter je wensen zullen uitkomen) fantaseer je ook alles wat je nodig hebt bij je ideale levensontwerp zoals geld, diploma’s, samenwerkingsverbanden, familie, vrienden, materie, de wereld, diensten, weersomstandigheden, gevoelens, kortom ALLES mag je fantaseren!

Beschrijf voornamelijk waar je het liefst mee bezig bent, of wat je zou willen leren, meemaken of beleven. Je kan ook een dag uit periodes van je toekomstige leven beschrijven. Bijvoorbeeld:

"De dag nadat ik 45 werd stapte ik uit mijn bed, onder de klamboe vandaan. Het weer was een beetje drukkend, mijn slippers stonden in de deuropening. Grote bananenbladeren hingen over de veranda, ze waren zwaar van de regendruppels. Mogelijk zal de moesson pas over een paar maanden stoppen. Ik nam mij voor om mijn familie vandaan eens te gaan bellen."

Vertel hoe je in periodes van je leven woont, welke relaties je hebt en met welke bezigheden je bezig bent. Besef dat het zeer bevrijdend kan zijn als je al je verlangens, wensen, dromen, idealen eens toelaat. Eenmaal naar buiten gekomen kun je zelf bepalen wat je en of je er iets mee wilt gaan doen. Wellicht kom je tot de conclusie dat er best het een en ander in je huidige situatie voor verbetering of verandering in aanmerking komen.

Het maken van jouw levensontwerp kan een ijkpunt betekenen, een moment waarvan je later kunt zeggen: ja, nadat ik mijn levensontwerp had gemaakt is mijn leven anders gaan lopen.

Besef dat jij altijd zelf bepaald wat jij wel of niet gaat doen.

Je kan je ideale levensontwerp beschrijven, maar ook in de vorm van een tekening of een vision-board maken. Voor je vision-board zoek je naar plaatjes in tijdschriften of op Internet die voldoen aan jouw idealen. Deze knip of print je uit en plak je allen tezamen in een mooie collage. Je kunt er naar vrijheid ook teksten of gedichten bij plakken en je collage zo versieren dat er een geheel ontstaat waar jij trots op bent.

Zorg dat je collage op een plek in je huis hangt waar je hem veel ziet. Dat kan bijvoorbeeld je werkkamer zijn, maar ook je keuken of de hal kan hiervoor een goede plek zijn.

Ieder keer als je naar je collage kijkt zul je jouw wensen en dromen en verlangens herinneren. Krijgt jouw systeem de informatie binnen die voor jou van belang is. Er gaan zaken binnen jezelf veranderen, hoe en wat precies is alleen voor jou duidelijk omdat dit jouw eigen unieke proces betreft. De vraag is: ben jij bewust genoeg, wakker genoeg om deze veranderingen op te merken?

Mogelijk stuit je op zaken die door het kijken van je vision-board omhoog komen en die aandacht van je vragen. Zie deze gevoelens of gedachten als een uitnodiging. Het is ok dat ze er zijn, en als je ze in alle volheid toe kunt laten, levert dit je altijd iets bijzonders op. Het brengt je altijd een inzicht, een aha-moment.

Het kan ook zijn dat je in de loop van de tijd bemerkt dat je verhaal, je vision-board of je tekening niet in overeenstemming zijn met wat je werkelijk wenst.

Voel je vrij om veranderingen, verbeteringen en aanpassingen aan te brengen. Het gaat immers om JOUW ideale levensontwerp. En dat is zeer de moeite waard om daar met respect mee om te gaan.

Lees eerst opdracht 19 voordat je verder gaat met het maken van ideale levensontwerp.terug van Jouw-ideale-levensontwerp naar inhoudsopgave