Schenken-en-ontvangen; ...en jouw invloed op deze wisselwerking is?Schenken-en-ontvangen? Wat bedoel je ermee vraag je je misschien af.

Naarmate je ouder wordt krijg je meer behoefte om de wisselwerking die je hebt met de samenleving helder en duidelijk op de kaart te krijgen.

Hiervoor is het van belang om uit te vinden wat jouw aandeel in deze wisselwerking met de samenleving nu precies inhoudt. In plaats van samenleving kun je ook lezen: gezin, relatie, werk.

Wat is het nu dat jij als persoon schenkt aan die samenleving (gezin, relatie, werk) dat getuigt van jouw waarden en normen. Waaruit de ander kan opmaken; ja, dat is echt nu iets dat bij jou hoort. Als je dat zou wegnemen, zou de wisselwerking er heel anders uitzien.

Hierbij kun je denken aan termen als: mijn opgewektheid, mijn vermogen om conflicten op te lossen, zorgzaamheid voor mijn dierbaren, het tonen van allesomvattend begrip voor anderen, respect voor anderen.

Andersom is het van belang uit te vinden wat jij nu ontvangt van die samenleving, van je gezin, je relatie, je werk.

Als je dit eens op een rijtje zet, krijg je inzicht in je bijdrage aan de wereld. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je ineens begrijpt waarom jij je zo goed voelt in je relatie,of je werk. De wisselwerking is dan naar volle tevredenheid ingevuld. En die volle tevredenheid leidt dan natuurlijk tot dankbaarheid.

1) Wat schenk jij zoal aan de samenleving?

2) Wat ontvang jij zoal van de samenleving?

Klik hier om door te gaan naar de volgende opdracht

terug van Schenken en ontvangen naar inhoudsopgave