Van Relatie stress naar Relatie wellnessTja, relatie stress. Eens zo sprankelend allebei en vol vertrouwen de toekomst tegemoet. Nu: je kent elkaar door en door en ach, je hebt het goed met elkaar. De kinderen zijn op school, de druktste jaren van verzorgen en altijd maar voor ze klaar staan liggen achter je. Natuurlijk hebben ze aandacht nodig en ja die geef je ze ook. Maar ze gaan meer hun eigen gang, net als je partner trouwens.

Er is tijd om na te denken, en ineens is daar.. "ploep".. je relatie die centraal staat. En dat geeft stress. Stress? Wat? Ik? Ja, je hebt inderdaad meer tijd gekregen omdat de kinderen wat zelfstandiger worden, en het is heerlijk om op je gemak met je auto door de wasstraat te gaan, niet meer zo op de tijd te hoeven letten. En ja, je wilt ook niet zeuren.

Eigenlijk ben je best tevreden met jezelf, zoals het gaat. Maar dan altijd wordt dit gelukzalige gevoel verstoord. Door wie? Door die ander, je partner. Jaja, je weet ook wel dat die het goed bedoelt, maar toch. Die vlinders zijn verdwenen en ieder doet zijn eigen dingetje. Je bent zo vertrouwd met elkaar dat het gewoon niet mee leuk is. Maar relatie-stress? Neuh, dat zou je ook zo niet zeggen.

Waar schort het nu toch aan? Maar ook dat kan je niet onder woorden brengen, want er zijn toch geen grote ruzies? Je hebt eigenlijk helemaal geen onenigheid met elkaar. Maar je merkt heel duidelijk dat de ander moeite doet om niet meer gelijk met jou naar bed te gaan. Steeds vaker worden de smoesjes zoals "Ik kijk dit programma nog even af" of "Ga maar vast liggen, lief, ik kom er zo aan" gebruikt om niet meer samen in de badkamer te hoeven zijn.

Je begrijpt het wel en je begrijpt het niet. Je wilt er graag iets aan doen maar voelt de angst dat de ander dit 'raar' vindt en misschien helemaal niet zo voelt zoals jij. Dus besluit je je mond te houden. Je reageert dus anders dan je gevoel zegt dat je zou willen doen. Het gevolg is dat er stress ontstaat. Stress als gevolg van het hebben van een relatie. Zou je dan toch last hebben van relatie-stress? Je hoort het wel meer hoor....

Wat kun je doen om deze stress om te buigen naar wellness? En is een goed management hier nog wel toe te passen? Dat ligt er aan..
terug van relatie stress naar wellness-stress-management HOME