Bekijk de fysieke gevolgen van body stressVermindering of verbetering van body stress begint bij het begrijpen van hoe je lichaam in grote lijnen werkt. Body stress ontstaat als je langere tijd onder grote druk hebt gestaan waardoor de stress-response overwerkt raakt en zichzelf niet meer kan resetten. In geval van stress reageert je lichaam als volgt.

Je zenuwstelsel

Je lichaam reageert op stressoren door het activeren van het zenuwstelsel en de hypothalamus geeft een signaal af waardoor er meer adrenaline en cortisol wordt aangemaakt die in de bloedbaan terechtkomt.

Je hart

Body-stress als gevolg van adrenaline en aanmaak van cortisol veroorzaakt een verhoogde hartslag en is van invloed op de ademhaling, bloeddruk en het metabolisme. Bloedvaten gaan wijder staan en laten meer bloed doorstromen naar de grote spiergroepen en zetten deze op een 'alarmstand'. De pupillen verwijden zich om beter te kunnen zien.

De lever

De lever geeft opgeslagen glucose af om de lichaamsenergie te vergroten. Het lichaam begint te zweten om af te koelen. Al deze fysieke veranderingen bereiden je voor om snel te reageren en handig in te spelen op de toenemende druk van dat moment.

Deze natuurlijke reactie van het lichaam noemen wij het 'stress-response' en is bedoeld om je optimaal te laten presteren. Soms duurt deze stress te lang en geeft de stress-response problemen omdat deze overwerkt raakt. Het systeem blijft doorwerken en kan zichzelf niet meer resetten. Dit is wat genoemd wordt: body-stress!

De stress response

De stress-response, ook wel vlucht- of vechtreactie genoemd, is kritiek gedurende noodgevallen, zoals bijvoorbeeld op de rem trappen om een auto-ongeluk te voorkomen. Het kan zich activeren bij mildere vormen van stress zoals het opmaken voor een groot dansfeest of deelnemen aan een examen.

Een beetje van dit soort stress helpt je om alert te blijven, klaar om op te staan en de uitdaging aan te gaan. Het zenuwstelsel zal snel weer terugkeren naar zijn normale staat, wederom klaar om te reageren als het nodig is.

Soms moet je de natuur een handje helpen

Door je lichaam op cellulair niveau te voeden, ben je behulpzaam bij de groei, het herstel en de vernieuwing van de cel.

Het vormt het centrale uitgangspunt bij een gezond eetpatroon. Elk product dat je hier aangeboden krijgt is ontwikkeld op basis van dit principe. Het gehele spijsverteringsstelsel wordt vaak beschouwd als de basis van onze algemene gezondheid. Soms is het nodig om ongemakken hieromtrent te verlichten.

Daarvoor moeten we nagaan wat ons lichaam dagelijks nodig heeft aan voedingselementen en dat zijn:

- zuiver water en schone lucht (zuurstof)

- proteïne (eiwitten)

- koolhydraten

- vitaminen

- mineralen

- sporenelementen en micro-elementen

- onverzadigde vetten

- essentiële oliën

- vezels en kruiden

Cellulaire voeding om stress goed te kunnen verwerken

Voedt je lichaam op cellulair niveau en geef het de extra voeding die het in deze tijd zo hard nodig heeft. Dat wil zeggen, de voedingselementen die je lichaamscellen rechtstreeks voeden.

Je lichaamscellen krijgen alles wat ze nodig hebben en dit in de juiste samenstelling en verhoudingen.

Waarom is dit alles zo belangrijk?

Je voelt jezelf uitstekend, je bent vitaler en fitter en mogelijk bereik je je ideale lichaamsgewicht.

Bovendien zien je huid, je haar en je nagels er beter en mooier uit, je fysieke ongemakken verdwijnen en je voelt je gewoon veel gelukkiger.

Door deze extra voeding bouw je een evenwichtige conditie op die goed tegen stress bestand is. Je lichaam komt niet meer tekort.

Je kan je beter

concentreren op zaken die je aandacht nodig hebben.


terug van body stress naar wellness-stress-management HOME