Stress in het zesde chakra;

laat jij je door angst verteren?Stress in het zesde chakra kan duiden op een altijd aanwezige - wellicht onbewuste - angst. Angst is bedoeld als een sluimerend alarmsysteem en niet als een staat van 'zijn'. Als je bijvoorbeeld angst voelt bij het geluid van een auto die de hoek om komt en je doet daarom instinctief een stap achteruit, is dat voor je eigen bestwil.

Is angst echter altijd op de voorgrond aanwezig en worden je acties door angst bepaald, dan is er sprake van stress in het zesde chakra. Je wordt verteerd door angst en bent niet meer in staat om jezelf op de juiste manier te beoordelen.

Het zesde chakra staat voor de wereld van beelden die voorbij je gedachten zijn. Het vijfde chakra wordt vertaald in geestelijke ideeen, het zesde chakra wordt ervaren als beelden en gevoel voor een grotere levenskracht waar je deel van uitmaakt; het vermogen om in alles het goddelijke te zien. Het neemt ons mee naar een plaats voorbij de realiteit van de zintuigen. En bij stress in het zesde chakra kun je bijvoorbeeld beelden ervaren of plaatjes 'zien' die niet positief zijn.

Er is een spirituele rijpheid en creative discipline voor nodig om in balans te blijven want de wereld achter de zintuigelijke werkelijkheid heeft even zoveel gekken als mystici. Het hangt van jezelf en je discipline af of je verbeeldingskracht je tot angst, vertrouwen, inspiratie of waanideeen brengt. Het hebben van waanideeen zorgt voor stress in het zesde chakra.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de wil van het derde chakra (welke de 'gewone' wil van het ego is) en de discipline van je spirituele wil in het zesde chakra.

De gewone wil van het ego dwingt je even door te zetten als je bijvoorbeeld je werk moet afmaken en hij regelt de activiteiten van je lichaam en je verstand.

De spirituele wil daarentegen concentreert zich op activiteiten van de geest om deze te trainen. En als je je daarvan niet bewust bent, kan dit leiden tot stress in het zesde chakra.

Ga eens na wat er in je opkomt als je je verbeelding de vrije loop laat? Heb je dagdromen? Komen er wraakgevoelens naar boven? Herinneringen? Of worden je fantasieen gedomineerd door seksuele beelden? Gaat je fantasie alle kanten op en geef je je geest teveel vrijheid? Of juist niet? Probeer je je geest zo onder controle te houden dat het niet voldoende gelegenheid krijgt om tot uitdrukking te komen?

Het gaat er nu om verschillende aspecten van jezelf bijeen te brengen en deze te verenigen in 1 enkel bewustzijnspunt. Dit bewustzijnspunt wordt ook wel 'getuigenpunt' genoemd. Vanuit dit punt kun je naar jezelf kijken en zodoende jezelf beoordelen hoe en waar je op elk moment van je leven staat.

Zodra je dit punt hebt ontwikkeld kun je je begeven in de wereld van gerichte verbeelding of creatieve visualisatie. Door het ontwikkelen van de getuige in jezelf ben je in staat jouw innerlijke kritische stem tot zwijgen te brengen. Die kritische stem vertelt jou namelijk de hele tijd dat je je niets mag verbeelden. Deze stem wil jou beschermen en het vergt geconcentreerde training om enerzijds niet naar hem te luisteren en anderzijds je niet te laten verleiden tot het krijgen van angsten of waanideeen.

Uiteindelijk leer je je eigen energie te lezen en weet je zelf wanneer je uit balans bent en wanneer je in een staat van bezieling of illusie verkeert, van angst of vertrouwen of van creativiteit of escapisme.

Stress in het zesde chakra vervormt de blik en kan gemakkelijk leiden tot afhankelijkheid van alcohol en drugs. Vervormingen van de eigen blik kunnen sterk uiteenlopen. Iemand kan zich bijvoorbeeld heel verheven boven anderen voelen of een last in de vorm van schuld met zich mee dragen waar niemand wat van af weet. Deze vervormingen blokkeren de zuivere manier om in alles het goddelijke te herkennen.

Het lijden dat wij ervaren of de stress die wij hebben wordt veroorzaakt door het ik, ofwel: het is het ego dat voor scheiding van het goddelijke zorgt. Daarom is lijden of stress een directe waarschuwing dat je jezelf in de verkeerde richting beweegt.

Bekijk je energieveld en observeer fluctuaties; wanneer neemt je energie toe en wanneer neemt je energie juist af? Hieruit kun je afleiden of je wel op 'de goede weg' zit. En vervolgens richt je je op zaken die je energie vergroten. Je wordt je bewust dat toegeven aan gedachten die je energie vergroten de juiste weg is. En daarmee wordt je je steeds meer bewust van de grotere werkelijkheid waar je je energie uit kunt putten. Je leert de werken van het goddelijke waar te nemen en hiermee in overeenstemming te komen.

Je leven lijkt nu moeiteloos te verlopen, het voelt alsof je door een onzichtbare stroom wordt meegetrokken en je werkt in op de taak die via jou gedaan wordt zonder dat jij je persoonlijke wil oplegt. En dat is nogal wat. Hiervoor kun je jezelf trainen door meditatie en gebed, maar spirituele en religieuze gemeenschappen kunnen je ook ondersteuning bieden en een kader geven om waakzaam te blijven. Spirituele literatuur lezen of luisteren naar visionaire sprekers werkt ook heel goed om de creatieve dimensie van het zesde chakra te onderhouden en in evenwicht te blijven.

Blijft stress in het zesde chakra aanhouden, dan is het raadzaam om het evenwicht van de andere chakra's te onderzoeken:

1. Stress in eerste chakra : Overlevingsdrang

2. Stress in tweede chakra : Aantrekkingskracht

3. Stress in derde chakra : Wilskracht

4. Stress in vierde chakra : Liefde

5. Stress in vijfde chakra : Creativiteit

7. Stress in zevende chakra : Spiritualiteit


terug van Stress-in-het-zesde-chakra naar Chakra-stress